Prelungiti durata de viata a mobilierului dumneavoastra. Lucrurile bune dureaza si mai mult atunci cand ai grija de ele. Iata cum poti avea mai multa grija de mobilierul tau. Consulta ghidul de ingrijire a mobilierului Scandinavian Decorators si bucura-te de piesele tale de mobilier pentru o perioada lunga de timp.
Am realizat acest ghid pentru a ne asigura ca va veti bucura de
mobilierul, accesoriile si decoratiunile achizitionate pentru o perioada indelungata de timp. Tineti cont de faptul ca orice mobilier isi va modifica aspectul si culoarea odata cu expunerea la lumina si cu utilizarea sa.
Partenerii nostri sunt implicati in procesul de dezvoltare al tuturor produselor si efectueaza in permanenta teste de calitate in concordanta cu standardele internationale. Lucram incontinuu sa ne asiguram ca toti clientii nostri primesc produse de cea mai buna calitate!
Lemn si furnir
* lemnul si furnirul sunt afectate de lumina. In primele 6-8 saptamani, cand articolul absoarbe pentru prima data lumina inconjuratoare, pastrati suprafetele libere de orice obiect pentru a evita urmele si cercurile permanente. La inceput, mobilierul nou va avea nevoie de timp pentru a absorbi lumina inainte de a se potrivi cu tonul mobilierului existent.
* evitati plasarea mobilierului dvs. in imediata apropiere a aparatelor de aer conditionat sau a surselor de caldura, cum ar fi calorifere sau seminee.
* apa se foloseste doar in doze mici si numai sub forma unei carpe umede. Dupa stergere, folositi intotdeauna o carpa uscata.
* lemnul si furnirul sunt foarte sensibile la lichide. Stergeti imediat lichidele varsate.
* rezistati tentatiei de a folosi o revista sau un ziar ca protectii. Cerneala din hartie pateaza sau actioneaza ca un adeziv la caldura. Pentru a curata suprafata, utilizati o carpa din microfibra inmuiata in apa calduta amestecata cu o mica cantitate de detergent cu pH neutru. Apoi terminati stergerea cu o carpa
uscata.
* tratamentele cu ulei pot reda stralucirea naturala din lemn si furnir. Pentru o protectie eficienta, va recomandam sa tratati in aer liber mobila de doua ori pe an.
Marmura
Marmura este un material poros cu o suprafata deschisa care necesita protectie, iar orice lichid varsat trebuie sters imediat pentru a evita petele. Inainte de livrare ii oferim un strat protector de ceara siliconica care reduce riscul ca lichidele sa patrunda in marmura. Cu toate acestea, lichidele uleioase vor patrunde in suprafata mai rapid decat lichidele pe baza de apa. Deoarece marmura este
influentata de caldura si ar putea, in cel mai rau caz, sa se crape, trebuie sa protejati suprafata folosind suporturi.
Instructiuni generale de ingrijire pentru marmura:
* lichidele varsate trebuie indepartate imediat folosind o carpa curata, de culoare neutra, inmuiata in apa calduta.
* daca este necesara o curatare mai amanuntita, folositi doar un sapun cu pH neutru, de ex. se pot folosi fulgi de sapun. Orice produs acid sau alcalin va degrada suprafata.
* utilizati protectii sub paharele si canile cu bauturi si obiecte fierbinti pentru a proteja suprafata.
Mobilier de exterior
* piesele din lemn trebuie tratate cu ulei inainte de utilizare si ulterior de 3-4 ori pe an (de 6 ori pe an pe vreme uscata). Folositi numai ulei adecvat pentru mobilier de exterior si asigurati-va ca urmati instructiunile date pe
produsul specific.
* partile laminate si partile din rachita din polietilena trebuie curatate cu o carpa curata si umezita in apa cu putin detergent. Nu folositi produse de curatare care vor zgaria sau care corodeaza suprafata.
* Durasint este un strat de pulbere topit la cald care ofera o protectie eficienta impotriva deteriorarii si coroziunii suprafetei. Acest lucru il face ideal
pentru mobilierul de exterior.
* obiectele fierbinti, cum ar fi oale, tigai si cani de ceai, nu trebuie
niciodata asezate direct pe blaturile de masa.
* mobilierul de exterior este ideal pentru utilizare in aer liber, dar in
perioadele lungi de vreme rea va recomandam sa il adapostiti sau sa il acoperiti.
Tapiterii in general
* daca este posibil, schimbati regulat pernele scaunului si ale spatarului pentru a prelungi durata de viata a pernelor si pentru a asigura o uzura uniforma de-a lungul anilor pernelor cu umplutura de spuma/pene sau fibre.
* trebuie agitate in mod regulat pentru a asigura stabilitatea formei.
* asigurati-va ca picioarele sunt bine fixate pe canapea si verificati-le in mod regulat.
Canapele, fotolii si margini tapitate pentru pat
Indepartati in mod regulat praful de pe textile/piele si mobilierul tapitat. Praful va creste uzura unui produs. Pentru a proteja tesaturile si pielea de acid in transpiratia corpului, va sugeram curatarea intregul articol de mobilier la care este expus contact direct cu corpul cel putin de doua ori pe an. Prin aplicarea produselor profesionale de protectie, preveniti riscul petelor si a murdariei care patrund in tesatura sau piele. Zone foarte utilizate, cum ar fi scaunele, bratele si spatarele, necesita ingrijire mai frecventa.
* este posibil ca din cauza transportului sa fi aparut unele pliuri neregulate sau depresiuni la pernele mai lejere. Bateti usor pernele pentru a remodela umplutura si materialul textil.
* ocazional este posibil sa observati o usoara diferenta de fermitate de la o perna la alta. Acest lucru va disparea treptat cu utilizarea. Daca este posibil, schimbati pernele intre ele pentru o utilizare uniforma.
* pernele de canapea cu umpluturi din fibre trebuie agitate energic in mod regulat, o data sau de doua ori pe saptamana, in functie de intensitatea utilizarii.
* dupa utilizare indelungata, scaunele tapitate pot prezenta umflaturi datorate intinderii tesaturii/pielii. Aceasta este o reactie normala a materialului.
Este important sa indreptati tesatura/pielea in mod regulat pentru a preveni acest lucru si, de asemenea, va face ca materialul sa dureze mai mult.
* pernele de canapea din material textil trebuie intoarse pe toate
laturile in mod regulat. Astfel se obtine un aspect mai uniform, iar durata de viata a tesaturii devine mai mare.
* pentru a preveni decolorarea, protejati intotdeauna materialul si
mobilierul din piele de lumina directa a soarelui.
* evitati plasarea mobilierului in zone cu conditii de umiditate ridicata, deoarece poate duce la mucegai, decolorarea si deteriorarea calitatii.
* contactul cu alcool, diluant si benzen/benzol va cauza deteriorarea culorii si calitatii. De asemenea, evitati contactul cu materiale chimice precum vopsele, lac de unghii sau agent de indepartare a lacului de unghii.
* blugii si hainele colorate pot colora suprafetele din piele/tesatura.
* produsele care contin Polydown ar trebui sa fie dezumidificate si agitate in mod regulat astfel incat aerul sa poata circula prin ele. Va rugam sa retineti ca zgarierea sau ruptura cauzata de obiecte ascutite, de ex. piese metalice,
pot slabi sau indeparta fibrele tesaturii si pot deteriora materialul sau pielea.
Textile pentru mobilier
* protejati tesatura de lumina directa a soarelui pentru a preveni decolorarea.
* curatare obisnuita: aspirati frecvent si utilizati produse profesionale pentru curatarea generala.
* tratati-va tesaturile cu produse profesionale de protectie pentru a preveni patrunderea petelor si a murdariei in fibrele textile inainte de utilizare. Cand materialul trebuie curatat, aspirati piesa de mobilier si aplicati produsul profesional de curatare urmat de produsul profesional de protectie pentru a mentine materialul in cazul in care nu este tratat deja standard din fabrica.
Piele
* protejati pielea de lumina directa a soarelui si de sursele de caldura pentru a preveni decolorarea.
* pentru curatarea generala utilizati numai o carpa moale si uscata.
* daca este necesar, stergeti sau frecati usor intreaga suprafata cu o carpa curata si moale, inmuiata in apa cu sapun.
* daca curatati cu aspiratorul, utilizati o duza cu perie moale pentru a evita zgarierea suprafetei.
* va recomandam sa folositi produse profesionale pentru curatarea canapelei/scaunului de 2–3 ori pe an.
* va recomandam sa utilizati produse profesionale de protectie inainte de prima utilizare a piesei de mobilier din piele.
Unitati de perete, comode, dulapuri
De-a lungul timpului, s-ar putea sa remarci ca usile si sertarele nu se mai deschid la fel de lin. Noi sugeram reglarea regulata a balamalelor de pe usi si sertare pentru a evita acest lucru.
* balamalele pentru mobilier trebuie stranse la 6-8 saptamani dupa livrare si ulterior anual, in functie de intensitatea utilizarii.
* suprafata mobilierului dvs. nu ar trebui sa vina in contact cu
recipiente fierbinti si/sau materiale umede. Va recomandam intotdeauna sa
folositi protectii.
* pentru a preveni urmele permanente, nu lasati obiecte in aceeasi pozitie pe mobilier in timpul primelor 6-8 saptamani. Dupa acest timp, mobilierul ar
trebui sa fie complet saturat.
* nu asezati mobilierul in apropierea aparatelor de aer conditionat, calorifere sau orificii de aerisire care pot provoca deformari, decolorare si/sau crapare.
* nu folositi mobilierul astfel incat usi multiple si sertare sa fie deschise simultan. Acest lucru poate cauza inclinarea inainte a centrului de greutate si poate rezulta in inclinarea mobilierului.
* la mutarea sau relocarea mobilierului recomandam ca cel putin doua persoane sa mute articolul prin ridicarea la fiecare capat al mobilierului. Nu trageti/impingeti mobilierul. Dupa mutare, strangeti din nou suruburile inainte de folosire.
Instructiuni generale de ingrijire a mobilierului din lemn:
* utilizati intotdeauna carpe din microfibra pentru mobilierul din lemn. Aceasta este mai moale decat alte carpe si nu va deteriora suprafata.
* stergeti mobilierul cu o carpa inmuiata in apa calduta amestecata cu o cantitate mica de detergent cu pH neutru. Apoi, stergeti-o din nou cu o carpa uscata.
* evitati sa utilizati tratamente chimice, de lustruit sau ulei pe mobilier deoarece pot reduce luciul si stralucirea suprafetei lacuite si pot lasa urme.
* retineti ca lichidele care contin alcool (de ex. lacul de unghii) nu pot fi indepartate.
Mese de dining si masute de cafea
Suprafetele meselor sunt vulnerabile la contactul termic. Evitati contactul direct cu obiectele fierbinti, cum ar fi oale, lumanari etc. Acestea ar putea provoca delaminarea furnirului utilizat pentru a acoperi suprafata superioara a mobilierului.
Verificati in mod regulat ca rotile / picioarele sunt stranse ferm. Rotilele ar trebui sa fie pastrate curate pentru a evita potentialele deteriorari ale suprafetei podelei.
* extensiile din furnir trebuie expuse la aceeasi cantitate de lumina ca si masa in primele 6-8 saptamani, pentru a evita diferenta de culoare.
* majoritatea picioarelor meselor necesita fixarea pe suruburi. In timp, suruburile pot deveni mai lejere. Prin urmare, recomandam strangerea regulata a acestora.
* nu folositi ziare sau reviste pentru a inlocui protectiile pentru cani / pahare / farfurii. Cerneala folosita la ziare si reviste contine adesea ulei derivat din plastic si carbon care ar putea sa se topeasca de la caldura si in unele cazuri actioneaza ca un adeziv intre blat si hartie. Acest lucru trebuie evitat.
* la mutarea sau relocarea mobilierului recomandam ca cel putin doua persoane sa mute articolul prin ridicarea la fiecare capat al mobilierului. Nu trageti/impingeti mobilierul. Dupa mutare, strangeti din nou suruburile inainte de folosire.
Parti metalice ale mobilierului
Suprafetele metalice, cum ar fi balamalele, imbinarile si ramele usilor sunt finisate cu un material de acoperire conceput pentru a preveni ruginirea si decolorarea. Contactul cu lichide poate duce la pete care ar putea deteriora
suprafata, iar in cazuri rare, ar putea provoca rugina. Pentru a evita acest lucru, asigurati-va ca stergeti suprafetele cand intra in contact cu lichide.
* aluminiul si cromul sunt rezistente la murdarie si lichide. Cu toate acestea, lichidul poate pata aluminiul si otelul inoxidabil si poate provoca chiar rugina
pe crom sau suprafete din otel lacuit care au sustinut deteriorari.
* stergeti suprafetele cu o carpa inmuiata in apa amestecata cu detergent cu pH neutru si bine stoarsa. Stergeti imediat cu o panza uscata.
* pentru o curatare mai minutioasa, stergeti cromul si suprafete din otel inoxidabil cu o carpa care a fost umezita cu alcool metilat. Nu utilizati
niciodata solventi.
* aluminiul trebuie curatat cu un detergent cu pH neutru.
Sticla, ceramica, laminat
Multe dintre blaturile si usile din sticla sunt realizate din sticla securizata. Sticla securizata este mai putin fragila decat sticla obisnuita, iar daca se sparge, se granuleaza in bucati mai putin periculoase. In orice caz, nu inseamna ca sticla securizata este mai rezistenta la zgarieturi decat sticla obisnuita. Prin urmare, nu puneti greutati mari pe orice suprafata de sticla. Nu trageti sau impingeti mobilierul din sticla - acesta trebuie mutat prin ridicare. Verificati la magazinul dvs. pentru a vedea daca achizitia dumneavoastra contine sticla securizata.
* pentru curatare se poate folosi detergent profesional pentru sticla. Solutia de curatare a sticlei nu ar trebui sa vina in contact cu orice alte materiale, cum ar fi tocurile usilor, deoarece poate provoca decolorarea suprafetei finisate a ramei.
Suprafete vopsite sau lacuite, beton
* nu folositi niciun fel de burete sau detergent abraziv pentru ca va zgaria finisajul.
* nu frecati suprafata, deoarece acest lucru ar putea modifica finisajul.
* nu lasati pete umede pe suprafata. Trebuie sa utilizati o carpa uscata pentru a indeparta lichidul varsat imediat.
Scaune de dining
Scaunele nu au fost concepute pentru a fi utilizate ca scari sau pentru a sta inclinat pe ele. Prin urmare, folositi-le pentru scopul pentru care au fost concepute.
* aspirati frecvent scaunele tapitate, ideal o data pe saptamana.
* folositi aspiratorul cu perie moale la aspirarea scaunelor.
* husele pentru scaune detasabile ar trebui sa fie curatate numai la curatatorii chimice profesionale. Curatarea chimica poate duce la o usoara contractie si poate necesita intindere partiala inainte de remontare.
* scaunele din plastic pot fi curatate cu o guma de sters alba sau cu apa si un detergent usor.
Saltele
* saltelele care vin cu o husa detasabila, sunt lavabile la masina de spalat la 60° C. Nu uitati sa inchideti fermoarul husei inainte de spalare.
* daca se varsa lichid pe saltea, puteti incerca sa-l indepartati tamponand suprafata cu o carpa inmuiata intr-un amestec simplu de apa si lichid de spalat. Salteaua trebuie apoi uscata la aer.
* asezati salteaua pe o suprafata care sa permita aerisirea. Recomandam ca salteaua sa fie asezata pe somiera, din moment ce aceasta asigura o ventilatie optima pentru saltea.
* evitati acoperirea patului cu pilote, paturi si/sau cuverturi de pat pe cat posibil. Lasati salteaua descoperita dupa utilizare pentru a minimiza riscul de deteriorarea din cauza umiditatii.
* recomandam ca salteaua sa fie aerisita si aspirata in mod regulat.
* nu mancati si nu beti lichide pe saltea.
* nu rulati si nu pliati salteaua.
* cand depozitati salteaua, aceasta trebuie sa stea mereu intinsa.
* rotiti salteaua cu 180˚ ocazional pentru a uniformiza presiunea asupra zonelor individuale.
Chiar si respectand instructiunile de ingrijire si intretinere si spalarea huselor la 60° C, salteaua va acumula in cele din urma praf si acarieni. Mai mult, elasticitatea spumei este redusa in timp. Prin urmare, va recomandam schimbarea saltelei aprox. la fiecare 10 ani.
Covoare
* se recomanda curatarea cu aspiratorul pentru toate covoarele.
* petele sunt indepartate cu grija folosind o carpa umeda. Cand este necesar, covorul trebuie spalat plat la o curatatorie profesionala.
* prelungiti durata de viata a covorului prin rotirea ocazionala a covorului pentru a proteja marginile si a raspandi uzura (sau poate fi intors daca este un covor reversibil tesut manual). Nu indoiti covorul.
* se recomanda utilizarea unui strat de baza din cauciuc pentru a preveni alunecarea si a unui posibil transfer de culoare.